söndag, februari 14

FOR-konferens i helgen

Som representant för Svenska Dahliasällskapet har jag varit med på FOR-konferens. FOR = FritidsOdlingens Riksorganisation. Jag hjälper ju detta år till med Dahliasällskapets monter på Trädgårdsmässan.

Konferensen hölls på Rica Talk Hotel där de har spännande blomsterväggar:

Jag tycker att FOR är skrämmande okända, trots att de är samarbetsorgan för de rikstäckande ideella föreningar som huvudsakligen organiserar fritidsodlare. FOR håller ihop deltagandet i trädgårdsmässan.
Fast jag har varit trädgårdsintresserad i många år, har jag inte känt till FOR förrän sista året. De borde verkligen se till att det skrivs mer om dem i dagspress och trädgårdstidningar om de vill nå ut till allmänheten.

På bilden Göran Svanefeldt, ordförande och Leif Thorin, sekreterare i FOR.

Konferensen hade två intressanta föredrag, det ena om hur man marknadsför sin förening. Föredraget hölls av Jessica Cederberg Wodmar från Westander. Man kan beställa deras pr-handbok gratis.

Det andra föredraget hölls av Elisabeth Svalin Gunnarsson som pratade om "Vad betyder trädgården för dig? Trender och tankar om trädgård." Hon tog upp en skrift som heter Global Garden Report som man kan hämta här.

Elisabeth har också skrivit en bok om Dahlior som snart kommer i handeln.

På bilden Lennart Pöppel som jobbat med FOR och mässfrågor sedan 1992 och Elisabeth.

Det var också en del diskussioner som t ex handlade om att de olika intresseföreningarna borde samarbeta bättre, byta erfarenheter, bland annat på och om trädgårdsmässan i Älvsjö, men även samarbeta om andra evenemang, föredragshållare, etc.

Det jag tyckte var roligast var ändå att träffa representanter från andra föreningar, Koloniträdgårdsförbundet, Saintpauliasällskapet, Pelargonsällskapet, med flera. En del föreningar har många medlemmar och har funnits i många år, medan Dahliasällskapet är en liten förening som inte har så många år på nacken.