tisdag, maj 17

Gotland maj 2016

Vädrets makter var verkligen med oss när vi åkte till Gotland 7 maj. Högsommarvärme nästan hela veckan! Vi bodde hos våra vänner Karin och Rolle
Vi blev väl omhändertagna med promenader, utflykter, massor av god mat och dryck; nyskördad sparris, grillat mm


Utflykten till Sidengården i Vall var en upplevelse, vi fick se en film om silkets historia, hur det blir silke av fjärilskokonger,  visning av museet och de gamla vävstolarna som fortfarande fungerar. Bland annat en Jaquardvävstol som använder hålkort för att skapa mönstret. Dessutom kunde jag inte motstå att köpa en tröja i silkesgarn.


Nästa anhalt var Vänge gamla skola där konstnären och stenhuggaren Anders Thorlin har byggt upp en trädgård full av konstverk och en skolsal med massor av gamla minnen. Rekommenderas varmt!
       
 
Jag köpte en bok i marmor.
  


Långt ner på södra Gotland finns Körsbärsgården som är en intressant konsthall/trädgård som jag inte besökt förut. Det är nybyggda konsthallar och skulpturträdgård, dessutom en fin restaurerad trädgård med blommor och en restaurang.
      Man kan inte låta bli att åka till Lars Jonssons museum i Vamlingbo, Han är en så fantastisk konstnär. Fåglarna ser helt levande ut, ja en och annan kanin eller blomma finns det också. Och ett självporträtt:

Texten lyder: Om estetiken är för konstnären vad ornitologin är för fåglarna ger jag fan i estetiken ty fåglarna ger fan i ornitologin, dom flyger, jag målar

När man är i Vamlingbo måste man också besöka Vamlingbolagets lilla butik där det ofta är rabatter på deras underbara kläder. (Vamlingbolaget är en fortsättning av Mah-Jong, det legendariska klädföretaget som startades på 60-talet av Kristina Torsson, Veronica Nygren och Helena Henschen.)

Och så såg vi naturligtvis lite orkidéer och Våradonis: