onsdag, november 3

Äppelpaj

Eftersom vi har gott om äpplen på höstarna har jag tränat mycket på olika sorters äppelkakor och -pajer. Det här är en ganska snabb variant om man vill ha paj med botten.

Recept:
2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl (eller 3 dl vetemjöl)
100 g fast margarin
blanda ihop det med fingrarna och tillsätt sedan
½ dl kallt vatten
knåda ihop till en deg som läggs direkt i pajformen
tryck ut den i formen
skala, kärna ur och skiva äpplen
I år har jag köpt en äppelsvarv. Fungerar jättebra.
Om äpplena är alltför stora eller oregelbundna i formen är det bättre att skala för hand
lägg äppelbitarna i formen, tänk på att de sjunker ihop, så det bör vara ganska mycket.

häll på socker och rikligt med kanel
grädda i 25-30 minuter i 225 grader
serveras med vaniljglass eller vaniljsås

Inga kommentarer: